Проект за дистанционен парламент
Въпроси и отговори за добри световни практики

Нужно е да въведем електронно гласуване
Засега сме против електронното гласуване на всички избиратели по технически причини. Има го все още само в Естония, но там едва ли знаят какво е "купуване на гласове". Ако го въведем, само ще улесним купуващите гласове, които вместо да карат гласуващите да снимат гласовете си с телефони както досега, директно ще седят над главите им или самите те ще гласуват за 15 мин, с всичките пароли или карти накуп. Иначе влезе ли коректна информация веднъж в компютъра, почти не може да се гледа и манипулира. При нашта идея "дистанционен парламент" дистанционното гласуване се извършва от оборудвани стаички, гласуващите се идентифицират с пароли и карти, а може и с биометрични данни - пръстови отпечатъци, глас, очи или друго което вече е съвсем достъпно и евтино.

Можем просто да заменим сегашната пропорционална система с мажоритарна и ще подобрим качеството на депутатите чувствително
Ние сме против големите мажоритарни райони, пак поради купуването на гласове с които лесно в парламента може да се окажат 240 депутати като братя Галеви. Сега поне партиите пресяват вида им. При нашата идея мажаротитарните райони са малки, хората се познават, депутатите не са вече толкова ценни и купуването на гласове няма как да стане на практика в значим брой избирателни райони.

Липсват ни просто честни и достоверни политици
Крайно сме несъгласни да търсим само честни и достоверни политици. Сигурно ще ги търсим още поне 100 години. Знаем, че който не се купува с пари, се купува с много пари. Ако се намери някой ненормален да не се купува изобщо, го натискат с деца и семейство или просто го отстраняват. Единственият начин е да седнем всички "на една маса" и да се договорим за система която ще намали корупцията до минимум.

По-подходяща система от тази с рефередумите с ясен въпрос, досега не съм виждал. Имам предвид швейцарската, с многото референдуми, дето обезсмислят якото лобиране и партийни игри.
Нормално е да не сте виждали подобна система. А виждали ли сте работеща система, подходяща за България досега? Не е възможно също да се решава всеки въпрос с референдум поради физически и финансови ограничения, както и неподготвеност на всеки да гласува за по-сложен въпрос. Не е възможно дори да задължим необходим брой избиратели да гласуват на референдум.

Управление без партии води до хаос и диктатура
Не е нужно да закриваме партиите със закон, но може да им ограничим много правата. Например с референдуми. Или лишавайки ги да си гласуват сами законите които си сътворяват. Голяма част от властта им може да се върне реално на суверена, като избиране на изпълнителна власт, комисии, съдии, прокурори и т.н. В момента партиите предлагат дори съдебните заседатели на общините. Дейността на партиите се е изродила напълно. За да вземе човек работа като продавач, трябва да е поне близък с някой партиец.