Проект за дистанционен парламент
Някои мисли за икономиката

Тук ще изложим само някои скромни мисли за управлението на тази огромна сфера.

На първо място, смятаме, че най-важно е да се намали в пъти корупцията, което би довело до огромен икономически ефект. Всякакви теории, че основното за България е бюджетът да се разпределя с приоритети, чрез "свръхкомпетентни" партийни програми, е прах в очите на данъкоплатците и води главно до пропиляване на безсмислени средства. Дали ще дадем повече за здравеопазване, образование, социални помощи или инвестиции, съобразно с водещи икономически теории, трябва да е на втори план, след запушването на огромните течове на ресурси от корупцията, която се оказва сериозен бич за икономиката ни.

Фирмите не се делят на български и чужди, а на лоши и добри - такива с положителен принос към обшеството и такива с отрицателен.
Напоследък много "успели" нашенски бизнесмени и някои политици отправят по медиите гневни филипики срещу чуждите фирми. За обществото обаче е по-важно дали получава нещо от една фирма или го обират чрез нея, а не дали е българска или чужда. Защо трябва да смятаме че е "добра" една българска фирма, която срещу дребни суми е приватизирала обществена държавна собственост за милиони. А след това вместо да увеличи активите си, собствениците й си купуват само луксозни имоти и коли, ходят по далечни воаяжи, не плащат заплати и данъци и продължават да смучат от обществото с още подкупи, рушвети, политически връзки. И накрая дори закриват фирмата, тъй като некадърността им и харченето на пари за глупости нямат граници. Не е ли по-добре да вярваме в чужда фирма, която идва със собствен капитал за милиони, отваря нови работни места, плаща данъци и заплати, обучава служителите си на модерни технологии, въвежда професионална етика, не разичита на подкупи и рушвети и дори не е ясно как издържа на отвратителните ни държавни чиновници, политици и съдебна система? Целта на нашенските бизнесмени и политици, които яростно критикуват всички чужди фирми, е прозрачна - "дайте да си върнем собствеността на България, ние сме готови да управляваме". Наистина, не е зле да си върнем собствеността, окрадена от чужди фирми, но и тази, окрадена от български, която възлиза на милиарди.

На първо място по важност е как да се пълни бюджетът, на второ - как да не се източва с огромна скорост и чак на трето място - как да се разпределят парите
Проблемът идва от това, че повечето хора не се замислят задълбочено в последователността на тези три процеса. Но на всички ни е добре известно, че ако в един басейн отникъде не се налива вода, в него няма как да има вода за източване. Това е природен закон и трябва да се съобразяваме с него незвисимо дали ни харесва или не. Ето защо на събирането на ДДС, акцизи и мита не бива да се гледа с враждебност, а като обществена необходимост. Но този процес трябва да се извършва по възможно икономически най-справедливия начин, без корупция и без някои да се опитват да "надхитрят" обществото. В същото време, управляващите постоянно ни говорят колко са загрижени за държавата и хората и как уж намаляват на думи всеки данък, докато реално го увеличават, за да има откъде да крадат. Те също трябва да се съобразяват с природните закони и обществото не бива да им позволява да си създават закони, в които неимоверно големи суми отиват за субсидии за политически партии и депутати, за издръжка на Народното събрание, министерства, агенции и един куп други дублиращи се или направо излишни ведомства. След въпроса как да се напълни бюджетът, изникава въпросът как да не се източва безсмислено в джобовете на политици, партии, чиновници и "бизнесмени" и след това, на трето място, трябва да започнем да се тюхкаме как да разпределим наличните пари между онкоболни, деца, безработни и т.н.